Monday, December 14, 2009

lama sudah aku menyepi.....

lepas final exam,aku dah lama x buka blog ni.
very busy......
sekarang dah boleh meluahkan apa yang di rasa di sini...hehehe...

Thursday, November 12, 2009

ISA kejam atau tidak????

Aku tertarik dengan satu artikel tentang Akta Keselamatan Dalam Negeri atau lebih terkenal dgn nama ISA.Artikel tersebut seperti di bawah:

Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)

1. Henry Ford – tuan pengasas Ford Motor Company – pernah berkata: “Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black,” – setiap pembeli bebas memilih apa pun warna yang mereka inginkan selagi mana ia adalah hitam. Dengan kata lain, Ford sebenarnya tidak memberikan sebarang pilihan kepada pembelinya. Tentu sekali hal ini lebih mudah buat Ford, kerana cat hitam lebih cepat kering berbanding warna-wana lain. Tetapi dalam masa yang sama ia sebenarnya ‘memangsai’ pilihan warna para pembeli.

2. Dalam hal yang lain pula, adalah tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun bahawa hak kebebasan individu ada dilindungi dalam Perlembagaan Persekutuan. Perkara 5 misalnya memperuntukkan bahawa setiap orang adalah bebas dan tidak boleh dinafikan hak kebebasan itu – seperti ditahan atau ditangkap – kecuali melalui proses perundangan. Pun begitu, dalam masa yang sama, Perlembagaan Persekutuan juga memperuntukkan bahawa perlindungan dalam Perkara 5 tidak akan terpakai dalam beberapa keadaan. Keadaan yang dimaksudkan itu termasuklah, antara lain, hal-hal yang berkaitan dengan keselamatan dalam negeri (Sila rujuk Perkara 149 dan 151 Perlembagaan Persekutuan).

3. Justeru, seperti juga kenyataan Henry Ford yang memberikan kebebasan pilihan tetapi dalam masa yang sama menskopkannya hanya kepada warna hitam, begitu jugalah perlindungan hak kebebasan dalam Perlembagaan Persekutuan – anda memiliki hak tersebut tetapi dalam masa yang sama anda juga boleh ditahan bila-bila masa tanpa perlu melalui proses pengadilan. Satu peruntukan memberikan kebebasan tetapi kemudian peruntukan yang lain pula menegatifkan peruntukan kebebasan tersebut.

4. Contoh undang-undang yang menegatifkan hak kebebasan dalam Perkara 5 adalah Akta Keselamatan Dalam Negeri – atau ISA – yang memberi kuasa kepada menteri untuk memberi arahan menahan sesiapa sahaja buat tempoh masa yang boleh mencapai sehingga dua tahun tanpa memberi peluang kepada tahanan membela diri. Dengan kata lain, menurut akta ini, seseorang itu sudah boleh ‘dihukum’ tanpa perlu terlebih dahulu dibuktikan bersalah. Akta ini pernah terbukti berkesan suatu ketika dahulu bagi memerangi keganasan komunis. Tetapi sesuatu yang terbukti berkesan tak semestinya benar. Dan sesuatu yang terbukti berkesan juga tidak semestinya adalah satu-satunya cara yang berkesan. Mungkin sahaja ada cara-cara lain yang lebih berkesan dan dalam masa yang sama tidak menafikan hak keadilan.

5. Sebenarnya kita mempunyai perundangan yang cukup untuk menangani isu-isu keselamatan dalam negeri – dalam konteks Malaysia yang sekarang – tanpa perlu menggunakan ISA. Ancaman-ancaman yang bersifat rasis misalnya, boleh ditangani dengan menggunakan Akta Hasutan atau Akta Mesin Cetak dan Penerbitan. Mereka yang dituduh bersalah di bawah dua akta ini bolehlah dibawa ke mahkamah, dibicarakan secara adil, dan setelah dibuktikan kebersalahannya, barulah dihukum. Tak perlu bertindak mengikut undang-undang tak bertamadun dengan membuat penahanan tanpa perbicaraan.

6. Tentu sekali, bagi pihak kerajaan, adalah lebih mudah mengawal kestabilan dan keselamatan negara dengan menggunakan ISA, kerana tak perlu susah-susah membuktikan apa-apa sebelum boleh menahan seseorang suspek. Tetapi kemudahan di pihak kerajaan tersebut akan memangsai peruntukan kebebasan individu, seperti juga pilihan warna hitam Henry Ford bagi memudahkan proses pengecatan memangsai pilihan para pembeli.

7. Keadilan dalam sistem perundangan Islam boleh ditemui dalam sebuah hadis riwayat Tarmizi yang menyebutkan bahawa: “…kesilapan pemerintah dalam memberi kemaafan adalah lebih baik daripada kesilapannya dalam memberikan hukuman.” Maksudnya seseorang itu hanya boleh dihukum setelah dibuktikan benar-benar bersalah tanpa sekutil pun keraguan di muka pengadilan. Nah, kalau begitu, nilailah sendiri di manakah adilnya serta di manakah relevannya ISA menurut sudut pandang keadilan dalam Islam?

8. Ataukah sebenarnya masih lagi wujud golongan yang mengaku Islam tetapi dalam masa yang sama menganggap Islam sudah tidak lagi relevan lantas mahu terus berdegil berkeras kepala mengatakan ISA perlu dikekalkan?

pendapat sendiri:

Ada pihak yang berpendapat ISA merupakan akta yang kejam dan tidak adil. Menghukum pesalah tanpa perbicaraan. Kecoh satu Malaysia apabila baru-baru ini ada bantahan dan demonstrasi untuk menghapuskan ISA. Benar kita ada Akta Hasutan dan Akta mesin cetak dan penerbitan, namun pada pendapat saya kedua-dua akta ini sama sahaja dengan akta dan perundangan lain yang ada di Malaysia. Benar melalui perbicaraan kita boleh menentuan siapa yang salah dan siapa yang tidak salah. Namun mampukah kita melakukan keputusan yang tepat bahawa orang itu tidak bersalah dan orang itu bersalah. Sedangkan realiti perbicaraan sekarang banyak bergantung kepada kredibiliti dan keupayaan peguam yang membela anak buahnya. Kalau bagus peguam tersebut, kemenangan di pihaknya walaupun sebenarnya anak buahnya bersalah. Cuba kita fikir sejenak, kenapa kerajaan tidak memberi muka kepada pengkianat negara yang cuba mencetuskan keadaan huru-hara di negara kita.......Sekiranya mereka diberikan kebebasan perbicaraan, sebenarnya kita membuka ruang dan peluang kepada sesiapa sahaja yang ingin menghuru-harakan negara, dan negara kita Malaysia tidak akan aman seperti sekarang. ISA merupakan satu petunjuk oleh kerajaan kepada sesiapa sahaja bahawa perbuatan menghasut dan cubaan menjatuhkan kerajaan adalah tindakan yang menyalahi undang2 dan dipandang serius oleh kerajaan.

Wednesday, November 11, 2009

last paper.......

selesai sudah 4 paper...
sekarang tinggal lagi 1 paper...paper engineering ekonomi....
gd luck pd sesiapa yg ambik paper ni k...
aja2!!!!!!

Monday, November 9, 2009

bilakah semua ini akan berakhir???

kesibukan dan masalah yang melanda diri:
1) final exam
2) pengurusan kelab
3) pengurusan program orator
4) cuti ni nak tinggal mana????
5) x dapat balik umah awal.....huhuhu.....8 hb baru dpt balik

kesibukan dan masalah ni lah yg buat aku pening kepala dan tension...huhuhu
kadang2 rasa mcm nak pecah kepala ni.....
dan kadang2 rasa dah x boleh menanggung semua ni,sbb dlm 1 masa aku kena menanggung semuanya....
x sabar rasanya nak balik rumah,nak tenangkan fikiran dan x nak fikir ape2....
tp setakat ni aku masih mampu lg menahan dan kuatkan samangat utk menghadapinya.....
namun,dalam hati sentiasa tertanya bilakah semua ini akan berakhir......




Di sini, aku ingin berkongsi sedikit ilmu yg berguna dikala dalam kesibukan dunia......
,
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Segala puji bagi Allah s.w.t.Semata dan Shalawat serta Salam semoga senantiasa tercurahkan kepada Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam yang tiada Nabi setelahnya.




Peringatan dikala kesibukan dunia

Assalamualaikum ... kepada semua kawan2 yang tersayangg,

ianya Ingin Mengingatkan ...

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali ...

1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.

3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan
"Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya .....

1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.

2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.

3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir itu ubatnya.

4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.

5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.


Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu ", iaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.

2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.

3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.

4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.

Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabaran.

Beberapa kata renungan dari Qur'an :

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar

Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya

Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan

Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.

Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya


Imam Al-Hasan Rahimahullah mengatakan,
''Janganlah kalian sibuk dengan urusan dunia, karena dunia itu sangatlah menyibukkan. Tidakkah seorang membukakan satu pintu kesibukan untuk dirinya, melainkan akan terbuka baginya sepuluh pintu kesibukan lainnya.'' ( Hilyatul Aulia: 11/144)

Sunday, November 8, 2009

Tidak ternilai jasamu ayah....


Ayahanda Tercinta

Ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

Ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

Tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

ya..pergorbanan ayah tercinta tidak dapat digambarkan..betapa besarnya pengorbanan ayah..tanpa ayah tiada aku di dunia..

airmata mengalir lagi..tak dapat dibendung...

ayah...along terlalu merinduimu..bilakah kita dapat bersua..

ayah...
along sayangkan ayah..
Terlalu dalam kerinduan ini pada mu ayah...

ayah...
diri ini ingin mengucup pipimu..mengucup dahimu...
diri ini bersama meluangkan masa denganmu..
tapi...
apakan daya...jarak memisahkan kita..

ayah...
ketahuilah diri ini terlalu merindui diri mu..rindukan belaianmu..kasih sayangmu
setiap malam diri ini berdoa agar dapat bertemu denganmu..

ayah..along menyanyangi mu!!

Saturday, November 7, 2009

good luck.....

for all my friend....
gd luck for the next paper.....

bersediakah kita menghadapinya.....


emm....akhirnya tiba juga masa yg dinantikan.....final exam....huhuhu....
baru 2 paper selesai....mikro-p ngan statistik....
3 paper lg akan datang.....biomaterial,p-com ngan economy......
sedih... : ( sbb.......

paper mikro-p x dapat jawab sgt.....
aku x tahu ape yg aku jawab...hehehe....harap2 lecturer faham la..... : )
soalan susah betul....rasanya lagi susah dr final sem lepas....sape skong????hehe
harap2 markah ok nanti....x nak la repeat subject ni.....

statistik lak....ade wat mistake.....huhuhu....
ape la aku ni....benda senang pun leh x ingat....
but i think i can score this paper....
besok....
paper biomaterial.....
figth to do the best.... : )
sbb paper ni pun menakutkan gak...hehehehe.....
sape yg ambik paper ni,gd luck k....
aja2 figthing!!!!!!hehehe...baru lepas tgk FULL HOUSE..... (favourite movie)

jangan direnung letihnya usaha.....
tetapi renung lah manisnya sebuah kejayaan.....

Wednesday, October 28, 2009

rindunye.....

Ya Allah...
nape aku rasa begini....
i really miss him.....

dah dekat sebulan lbh x jumpa.....
huhuhu.....

ida,kuatkan semangat.....
jgn ssh hati....
x semestinya orang yg kita sayang akan sentiasa di sisi kita...
kdg2 bila berjauhan mcm ni mengajar kita erti kesetiaan dan kesabaran...
pepatah ada menyatakan....
jauh dia mata,tapi dekat di hati.....

x sabar nak blk umah.....
nak jumpa family ngan nak sgt jumpa dia.....
Ya Allah....
Kau berikanlah aku kekuatan untuk meneruskan kehidupan ini....
tatkala berjauhan dengan insan2 yg disayangi......

tak lama lagi......

emmm....x lama lagi final akan menjelma....
mmg rasa kejap sgt sem ni.....x sempat nak pejam celik2.....hehehe....

sempena exam final yg x lama lg akan menjelma...
aku nak mintak maaf dengan semua yg dikenali dan mengenali diri ini...
terutamanya kawan2 3SEB n 3SWB......
klu ada salah,silap,terkasar bahasa,terguris hati.....
semoga kita sama2 dapat menjawab soalan2 final dengan tenang dan terang hati...
insyaallah.....sama2 kita berjuang!!!!!aja2!!!!!!

Thursday, October 15, 2009

dugaan ilmu menjelma lagi.......

Inikah yang dinamakan dugaan.
Beberapa hari ni aku rasa serabut sangat.
Assignment bertimbun-timbun.....test bergilir-gilir......keje yg x berkaitan pun banyak...
wawawawawa....aku serabut!!!!!!!! : (
Aku x sabar menunggu berlalunya minggu ni.
Aku nak tgk semua keje dah selesai...x payah nak sakit kepala duk pikir pasal assignment,test dan bla..bla..bla...
Tapi start minggu depan dah nak kena pikir pasal final....
emmm...betul la..hidup ni penuh dengan dugaan dan cabaran...
kalau x pandai manage dengan baik mmg hancur hidup....huhuhuhu....

Tp sekurangnye rasa lega skit sebab assignment biomedical dan exercices economy dah siap.Alhamdulillah......
Rasa kurang skit bebanan yang ditanggung.....ish2..mengalahkan org yg dah keje...hehehe...
Assignment yang belum siap....project economy (skit lg nak siap..aja2!!!!)....statistik (insyaallah besok siap : ) )....dan yang last skali mikro-p.....
Aduh banyak g ni....boleh siap ke???? boleh2....hehe..bg semangat kat diri sendiri...

emm....kata assignment banyak....test banyak.....keje banyak....
tp boleh lak duk layan blog ni...hehehehe....
biasa la....tempat meluahkan perasaan..nama pun luahan hati..hehehehehehehe...
bye...... : )

Wednesday, October 14, 2009

dapat hadiah...

pada hari selasa yg lepas...group PCOM (aku,bal ngan kecek) telah
terpilih antara 3 kumpulan yang terbaik....hehe...
mula2 macam x percaya...
tp akhirnye percaya jugak... : )
alhamdulillah,penat dan masa yang
diluangkan untuk siapkan slideakhirnye berbaloi...
terima kasih kecek dan bal... : )
x lupa juga ucapan tima kasih kepada Dr. Abu Samah yg menyediakan
hadiah untuk kami dan buatjamuan raya untuk kelas kitaorg... : )

ni ade skit gambar2 yg sempat ditangkap oleh azie....
thanks azie sudi jd cameragirl sekejap..







Monday, September 14, 2009

i wanna........

I never thought that I was so blind
I can finally see the truth
It’s me for you

Tonight you can’t imagine that I’m by your side
Cuz it’s never gonna be the truth
Too far for you

But can you hear me say?
Don’t throw me away
And there’s no way out
I gotta hold you somehow

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me

Take everything that I know you’ll break
And I give my life away
So far for you
But can you hear me say
Don’t throw me away
There’s no way out
I gotta hold you somehow

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me

Tonight I’m weak
It’s just another day without you
That I can’t sleep
I gave the world away for you to

Hear me say
Don’t throw me away
There’s no way out
I gotta hold you somehow

All I wanna do is touch you
I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Everyday but I all I have is time
Our loves the perfect crime

I wanna I wanna I wanna touch you
You wanna touch me too
Every way and when they set me free
Just put your hands on me
[x2]

i really love this song....
coz someone give to me.....

Saturday, September 12, 2009

aktiviti tampal-menampal.....

pada malam 7 hb 9 hari tu.....
budak2 de'pikir telah melakukan kerja amal di sekitar UTM....hehehe...
bukan la kerja amal sebenarnya....mmg kerja yg wajib dibuat....
kalau x akan kena marah ngan super senior....
kerjanya ialah menampal iklan untuk budak2 baru menyertai KELAB DE'PIKIR....
2 group telah di rekrutkan untuk menampal...
group pertama....aku,dayah ngan kak mun....
group kedua....mizan ngan salihin....
budak2 DE'PIKIR yang lain tdk dpt hadirkan diri.....
group pertama menampal di kolej KRP,KTR,KTF dan di pondok menunggu bas.....hehe..
group kedua menampal di K11,sekitar masjid...
kerja selesai tepat jam 11.45 malam.....
selepas itu kami semua g makan(kira utk sahur skali) di p19....
antara gambar2 yg berjaya diambil......


dayah n kak mun....gigihnye...hehe


kak mun yg seperti pencuri menampal
poster...hehehe



sempat g posing...


aku sempat ambik gmbar atas moto je...hehehe

semoga ramailah budak2 baru yang masuk KELAB DE'PIKIR slepas ini.... : )

time bebuka...

hari ni budak2 SEB berbuka sekali di Tengku Impian.
aku ngan Josh kuar awl skit,kul 6.30 sebab nak bg Click mandi...hehehe...
dah lama giler click x mandi air sabun....td dah wangi la skit..
pkul 7.05 mnt baru kami sampai kat Tengku Impian.....
masa sampai td terkejut gak sbb meja kitaorg plg panjang dan paling banyak makanan di atas meja...hehehe....
logik gak la sebab satu cos datang...mmg meriah la tadi....
kitaorg makan ikan siakap masak soup sour,sawi ikan masin(rasanya la),telur bungkus,ngan tomyam ayam.....air bandung ngan tea o ais......



x senonoh tul letak gambar ni...hehe..sory la
gambar sebelum mkn x sempat ambik....hehe



ni time dah abis makan....



aku ngan Josh....muka gembira sbb kenyang... : )



bal,aku ngan josh...

nanti aku letak gambar g k....semua kat camera member....

lepas bebuka,aku,josh,kecek,bal,zuzu ngan ilu g shopping lak kat JUSCO....
sebelum tu kami solat maghrib kat surau JUSCO....
mak aiiii....ramai giler orang....penuh satu surau tu....dah la surau tu kecik je....sembahyang pun kena himpit2...
yang aku pelik...tempat lain kat JUSCO tu punya la besaq...tp bila mai kat surau...alahai,kecik je ruangnye....huhuhu....
habis je solat,ape lagi...aku pun shopping sakan la....hehehe...



aku beli 3 helai baju dan kad raya......kad raya tu nak bagi kat family tercinta,kat dia(insan tersayang...hehehe) dan kat family dia.....



nampaknye..setakat ni dulu ye...penat la...nak makan papa roti jap...hehehe....


sebenarnya...........

sebenarnya...
x sabar nak menyambut aidilfitri kali ni.
Bukan kerna tidak mahu berpuasa...
atau tidak sayangkan bulan ramadan,hehehe...
Tapi kerna banyak perkara yang indah,
akan aku tempuhi sepanjang aidilfitri kali ni.
Sebelum bercerita panjang tentang perkara indah itu,
aku mahu meluahkan ape yang aku rasa sepanjang 22 hari kita berpuasa.
Pertama.....ramadan kali ni rasa cepat sgt berlalu.
Kedua.....ramadan kali ni mendekatkan dua hati walaupun jauh.
Ketiga.....ramadan kali ni baru beberapa hari meninggalkan terawih,
atas sebab2 tertentu.
Keempat.....ramadan kali ni aku dianugerahkan lagi satu family....hehehe
Kelima....aku terlalu teringin untuk berbuka ngan family dan dia.
Setakat ni,ini yang aku rasa sepanjang ramadan.


Sebenarnya.....
Perkara2 indah yang aku tempuhi saat menjelmanya aidilfitri....
1....aku dapat JEMPUTAN RAYA dari family dia untuk beraya di rumahnya..hehe
2....aku dapat KETA BARU..hehe..naza suria....tima kasih ayah....
3....aku dapat RM300 dari ayah untuk shopping raya....yahuuuu
4....insyaalah,aku akan beraya dirumah dia raya keempat...heheehe..


Sebenarnya....
Aku bersyukur sgt atas segala pemberian dari yg Maha Esa......
Tidak kira ape bentuknye...kasih sayang,cinta,dan sebagainya....
Kita sebagai umatnya perlu selalu bersyukur.... : )

Wednesday, September 2, 2009

MERDEKA......



Kemerdekaan kali ini,sambutannya berlainan dari tahun-tahun yang sebelumnya. Kita menyambutnya tanpa konsert yang meriah pada malam 31 Ogos dan perarakan di Dataran Merdeka pada pagi 31 Ogos.Semuanya kerana penularan wabak H1N1 yang semakin serius di Malaysia.Terasa juga bila sambutannya berbeza kerana bagi yang tidak tahu akan ketiadaan konsert dan perarakan,pasti akan ternanti2 di depan kaca televisyen untuk menonton konsert dan juga perarakan merdeka.Namun sayangnya tidak ada......
Namun apabila aku renung kembali,pada pendapat aku,ketiadaan konsert dan perarakan merdeka sebenarnya mendatangkan lebih banyak kebaikan kepada masyarakat Malaysia kerana tidak membuka ruang dan peluang kepada masyarakat malaysia untuk melakukan maksiat seperti yang berlaku pada setiap tahun,terutamanya pada malam 31 Ogos....pesta minum arak,pesta menari dan sebagainya.Namun aku tidak ada jaminan bahawa perkara maksiat tidak berlaku pada tahun ini kerana ketiadaan konsert pada waktu malam.Namun sekurang-kurangnya kita mengurangkan aktiviti2 yang tidak sihat ini....
Sebenarnya,dengan menghadirkan diri ke perarakan merdeka juga bukan lah satu-satunya medium untuk mengukur tahap semangat patriotik dan rasa cinta kepada negara.Walaupun kita tidak pergi,melihat dan menyambut sambutan perarakan merdeka,semangat patriotik dan cinta akan negara tetap tidak akan luntur kalau benar kita berjiwa merdeka.....rakyat malaysia yang merdeka.....erti kemerdekaan bukanlah semudah bebas daripada penjajahan,kerana untuk mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957,rakyat Tanah Melayu pada ketika itu sanggup berkorban harta dan nyawa,bersatu-padu walaupun berbilang bangsa,berkongsi apa yang ada...semuanya kerana mahu merdeka. Justeru,semangat dan nilai murni inilah yang perlu diteruskan untuk kita menjadi rakyat yang merdeka dan mengekalkan kemerdekaan yang kita peroleh.Namun,sayang seribu kali sayang, hanya segelintir sahaja rakyat Malaysia yang betul2 merdeka,yang lain aku boleh katakan belum merdeka.Cuba kita lihat,banyak perkara yang menunjukkan sikap kita yang sebenarnya belum merdeka berlaku,contohnya pergaduhan antara kaum yang meragut nyawa seperti tragadi Kampung Medan Dan Kampung Rawa,masalah2 sosial yang serius dikalangan remaja dan pertikaian terhadap perlembagaan negara.Konsert dan perarakan merdeka tidak perlu ada kalau diri kita sendiri tidak tahu menghayati nilai dan erti kemerdekaan. Tanpa konsert dan perarakan merdeka kita masih boleh menjadi rakyat yang merdeka dan menyambut kemerdekaan.......

Thursday, August 27, 2009

ramadan kali ni.....


bulan ramadan,bulan yang mulia menjelma lagi tahun ni......hari ni sudah 7 hari umat islam berpuasa. Aku sgt bersyukur kena diberikan lagi kesempatan untuk menikmati bulan yang mulia ini dan berpuasa bersama-sama umat islam yang lain. Semoga bulan ramadan yang akan datang aku masih diberikan kesempatan.......insyaallah..... Azam di bulan ramadan kali ni, aku mahu banyak mendekatkan diri pada Allah....solat fardu wajib dipenuhkan....solat terawih jangan ditinggalkan...solat sunat dibanyakkan...insyaallah....semoga aku diberikan kekuatan dan kesabaran.... Kepada seluruh umat islam,selamat menjalani ibadah berpuasa....jadikan lah ramadan kali ini lebih bermakna dari ramadan yang sebelumnya. Hanya diri kita yang mengetahui apa yang telah dan perlu kita lakukan.....

aku kembali...... : )

Hampir 5 bulan tidak update blog ni.....lamanya.....
nak kata sibuk tak jugak,nak kata masa x cukup x jugak....hehehehe...
cuma tak tergerak hati untuk menjenguk blog sendiri....
kini aku kembali...berkongsi cerita dan ilmu....meluahkan apa yang dirasa....hehehe...

Sekarang aku sudah tahun 3 sem 1...roomate aku still sama,kak tiqah dan aku masih setia menjadi penghuni kolej perdana(kp). Suasana di UTM sama sahaja dengan sebelumnya cuma kali ni ada bezanya. Dia sudah grad tahun ni,dan dah dpt keje kat Altera Sdn. Bhd. di bayan lepas,Penang. Aku srg2 kat sini..huhuhu...tp walaupun jauh namun dekat di hati..hehehe...

Azam sem ni,aku nak naikkan pointer,tak nak banyak main dan x nak guna banyak duit...hehehe...kurangkan shopping....harap2 tercapai ketiga2 azam.insyaallah....

Friday, June 5, 2009

kenangan integriti 2009

berakhir sudah Debat Integriti 2009 di UTM......
setelah pelbagai cabaran dan dugaan ditempuhi oleh setiap ahli kelab De'pikir,tidak kira lah dari segi penganjuran dan persediaan debat.....

dari segi penganjuran....secara keseluruhannya gerak kerja integriti 2009 boleh dikatakan berjaya walaupun banyak konflik yg berlaku antara De'pikir,SPRM dan pihak HEP......cuma harapan untuk masa depan,lebih better kalau kita tak bekerjasama dengan organisasi lain kalau menganjurkan sebarang program.Mungkin pertelingkahan dan salah faham dapat dielakkan.Kesimpulannya,ucapan terima kasih dan tahniah kepada semua ahli kelab De'pikir yang bersungguh-sungguh dan bekerjasama menjayakan Debat Integriti 2009.Tanpa korang debat integriti ni takkan berjaya.Kalau ada salah silap harap dimaafkan.... : )
Daripada tinjauan yang dibuat sepanjang penganjuran di UTM,perkara yang perlu dibaiki untuk masa depan sekiranya UTM menjadi penganjur sekali lagi:
1) aspek pengurusan
2) bilangan AJK dan Runner
3) pengangkutan bas
4) tempat pertandingan
5) pengurusan penginapan peserta
6) pengurusan pertandingan FINAL
Perkara yang perlu diteruskan kecemerlangannya:
1) makanan
2) peranan runner

Dari segi perdebatan......
sehari sebelum pertandingan,aku dan dayah sakit...huhu...
sehari x berlatih debat,tidur je kat bilik......
nasib baik malam tu dah baik sikit......dah leh wat persediaan menghadapi pertandingan..... besoknye......2 perlawanan pertama kami kalah.Rasa mcm aku puncanya pun ada sebab aku x perform......rasa penat x hilang lagi.....Hanya Allah yang tahu keadaan aku masa tu....walaupun sakit,namun aku teruskan perjuangan dan x putus asa......akhirnya perlawanan ketiga kami menang menetang UUM.Malam tu,pakdat suruh aku rehat secukupnya.Alhamdulillah,pagi besoknye,rasa penat dan letih dah hilang.
Kami menang ketiga-tiga perlawanan menetang UTHM,UPM dan UM......
Kami dapat menempatkan diri ke suku akhir menentang UIAM.....Perasaan takut,gembira,bangga...mcm2 rasa...... : )
tapi berkat kesungguhan dan semangat untuk menang,akhirnya kami dapat mengalahkan UIAM.Dan kami berjaya ke semi final dan berjumpa dengan team UITM.......namun,kami x dak rezeki ke final kerana kalah dengan UITM......walaupun kalah,tp kami banyak belajar banyak perkara terutamanya dari aspek penghujahan dan konseptual.....
perjuangan akan diteruskan untuk debat perpaduan dan debat FOMCA.....perjuangan menebus kekalahan ke final.....k lah......nak g solat jap....bye...hehehe...

Thursday, June 4, 2009

lama menyepi.......

dah hampir 5 bulan menyepi.......
bukan ape....sibuk time cuti ni.....
habis je exam...terus start latihan Debat Integriti.......
Habis debat integriti,terus balik rumah......masa ni la dapat rehat sekejap.....
2 minggu berehat.....1 hb 6 meneruskan perjalanan pulang ke UTM untuk latihan persediaan menghadapi debat perpaduan dan debat FOMCA.........

sebab tu la lama menyepi......
akhirnya dapat jugak meluahkan ape yang berlaku dalam aktviti harian.....
cheeewah.... : )

Sunday, April 26, 2009

selesai cabaran seterusnya..............

lega rasanya selesai sudah exam E2......hari ni aku menduduki peperiksaan E2 kul 9 pg di p16.....aku masuk dewan dgn hati yg tenang..hehe..berbekalkan ilmu di dada yg x seberapa mana.... : ) gelisah tul masa jawab sbb susah giler soalan,namun aku perahkan otak,menggunakan sebaik-baiknya ilmu yg ada untuk menjawab soalan2 yg mencabar tu....huhuhu....akhirnya setelah 2.30 mengeluarkan ilmu..hehe..kertas e2 pun selesai....alhamdulillah....ada 2 lagi paper yg perlu ditempuhi....TECHNO dan EMT..........malam ni wajib study techno...aja2!!!!!!!! : )

setelah menghantar paper,aku pun keluar dewan.....ALAMAK!!!!!!!......hujan lebat giler.....aku dah la naik motor....mcm na nak balik ni.......sbb malas nak tunggu hjn ni berhenti,aku pun redah je hujan...fuhhh,basah kuyup dan sejuk giler.....sampai je kat kolej aku terus naik bilik.....mula la aku mempersiapkan diri utuk TIDUR....hehehe..penat giler...dah bengkak2 mata punya study n x cukup tdur....tp sebelum tdur aku makan dulu sbb perut lapor.....roomate tolong belikan makanan..thanks akak......hehehe....perut dah kenyang,apa lagi tdur la pas tu........zzzzzzzz........

k,lah sampai sini dulu........hari ni x banyak perkara yg berlaku....cheeewah....tp yg penting mcm2 aku rasa hari ni...sedih ada,hepy ada,kecewa pun ada.....sedih sbb fkir yg aku akan kehilangan seseorang pada sem dpn.....bukan hilang la,tp cuma jauh je.....hehe...hapy sbb dia gak..n kecewa sbb x leh jawab sgt paper E2...huhuhu.....k....tata.......


Friday, April 24, 2009

suasana exam....

semalam....aku baru selesai menduduki exam numerical method atau dlm bmnye kaedah berangka.mmg berangka tul....pening n panjang giler nak abiskan 1 soalan....masa isi slip exam aku terlupa nama pensyarah...hehe...jd aku x letak la nama pensyarah.aku letak seksyen je...tiba2 masa tgh kusyuk menjwb exam,dtg seorang pensyarah tanya dgn slumbernye, aku x dak pensyarah ke..hehe....aku tergelak n baru tulis nama pensyarah tu...namanya ABD RAHIM BIN ABD RAHMAN...x la susah manapun nak ingat....tp tu la,banyak sgt pensyarah..hehehe.....berbalik kpd exam numed,semuanya 5 soalan n kena jwb semua dlm masa 3 jam.....tp yg peliknya x terasa langsung 3 jam tu...pejam celik2 dan cukup 3 jam.....gelabah dibuatnya sbb ada g soalan yg x abis jwb.....huhu..redha je la...tepat jam 12 selesai sudah antar paper numed...yahooooo.....!!!!!

kemudian...aku terus gerak dan keluar ke taman u sekejap nak isi minyak...n aku sampai bilik tepat jam 12.35....tiba2 member group e2 call nak antar assignment ptg ni....huhu...dah la banyak g yg x siap,lum combine dan banyak g la....mata ni pun satu, masa tu la nak pejam....huhu...ngantuk giler.....tp dgn semangatnya aku pun siapkan assignment dgn member dan akhirnya berjaya jugak kami siapkan..yeyeye.....tau kul brapa siap....kul 4.30...huhu....lenturer tutup office kul 5....tottet2.....sampai la kat bilik lecturer kul 5.10...nak dijadikan cerita,perjalanan bukanla semudah yg disangka : )...masing2(3 org) x tahu bilik lecturer kat na...yg tau blok dia je....call la pulak member lain....sampai je kat bilik,lecturer dah balik dah..huhuhuhuhu.....dgn hati yg kecewa,cheewah.....kami pun balik ke kolej....hari ahad ni baru nak antar assignment.....

petang tu dlm kul 6.15 aku kuar g sri putri beli tiket nak balik......tiket mahal gler RM70......aku dapat tiket 30 april kul 10 malam.....bestnye dpt balik...aku rindu giler kat mak,ayah,iwan,syafiq n rumah...hehe...lepas beli tiket,aku g makan kat ketumbar.....aku makan otak-otak2,tomyam,sotong tepung dan kailan ikan masin...banyak giler makan...bukan makan srg la...berdua... : ) yg kelakarnya.....couple depan meja kitaorg pun makan sama ngan kitaorg...hahahaha....habis je makan aku gerak ke Gient....sepanjang aku kat UTM ni la first time aku menjejakkan kaki ke Giant....slalu g jusco je....aku teman dia beli barang....kul 8 mlm aku pun sampai bilik......

malam ni aku malas giler nak study....x dak mood langsung....aku kena study e2 cos ahad ni exam e2.....sbb nak exam aku pun study kat lantai.....ni la tabiat aku klu x dak mood,study kat lantai.....pastu......bukan study pun...tidor la jawabnye.....best ooo tdur kat lantai.....sejuk...hehehe.....aku terjaga kul 1 lbh...pastu terus lari tidur atas katil....n..zzzzzzzz.......

pagi tu aku set jam nak bangun kul 4.45.....ni lagi satu masalah aku,dgr loceng je mesti tutup......pastu bgn lewat la...kul 6.......lepas smbahyang aku smbung study dgn gigihnya sampai kul 10 lbh....lama giler study..hahaha.....emmmm.....k lah...dah penat taip ni...mata dah kuyu dah ni.....nak tdur jap....nantikan cerita seterusnya...hehe...mcm penulis novel lak....tata.....

peringatan kepada de-pikir

kepada ahli2 de-pikir yang masih berminat utk berdebat......atau dengan kata lainnya,nak mewakili utm dlm debat integriti....hehehe...
latihan akan bermula pada 5 MEI 2009......
masa dan waktu belum ditentukan lagi.....
harapan,moga anda dapat hadirkan diri pada 5 hb tersebut.....
kita kena berusaha bersungguh-sungguh....sebab klu boleh,we have to win in this tournament...
lagi pun wat kat UTM kan...mesti semangatnye lebih....hehe...

apa2 pun,
good luck 4 ur final..... : )

Thursday, April 23, 2009

waspada!!!!!!!!!!


Al-Qur'an Palsu buatan Amerika

Jangan abaikan ini, sebarkan ke semua muslim

Al-Quran baru buatan amerika, berbahaya dan sedang didistribusikan di kuwait , berjudul "The True Furqan" isinya bertentangan sekali. Dibuat oleh 2 perusahaan percetakan; 'Omega 2001' dan 'Wine Press'. Judul lain buku ini 'The 21st Century Quran'! berisi lebih dari 366 halaman baik bahasa Arab dan Inggris, sekarang kabarnya didistribusikan kepada anak2/generasi muda di Kuwait di sekolah2 berbahasa Inggris disana. Bukunya sendiri memuat 77 surah, termasuk Alfatihah, Al-Jana and Al-Injil.
Semuanya dimulai dengan sebuah versi panjang gabungan kepercayaan Kristen tentang tiga tuhan.
Dan banyak sekali bertentangan dengan berbagai kepercayaan dalam Islam, seperti mempunyai lebih satu istri dianggap perbuatan Zina, perceraian itu dilarang, dikatakan juga bahwa Jihad adalah HARAM.
Buku yang sangat menyesatkan. Jadi tolong sampaikan kepada semua muslim sedapat kita tentang pemberitaan ini semoga Allah melindungi kita semua dari orang2 Kafir yang jahat, mendustakan Agama Allah SWT.
Kkalau mau lihat isinya silahkan kunjungi situs ini
http://www.islam- exposed.org/furqan/contents.html

Wednesday, April 22, 2009

Warkah Duka Buat Adik Nurin

Menemui Allayaramah adinda Nurin Jazlin yang kini berada di alam barzah, semoga berada di dalam keadaan yang sihat ceria dan senan ti asa di bawah kasih-sayang Ilahi.

Tujuan abang me nghantar warkah ini kepada adik adalah sekadar untuk bertanya khabar dan me ngimbau kenangan sepanjang adik me ninggalkan abang dan rakyat Malaysia . Hari ini, hampir 555 hari adik me ninggalkan abang dan seluruh rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian. Namun, tahukah adik bahawa sepanjang tempoh itu pihak polis masih ti dak dapat me ncari siapa pembunuh adik . Licik sungguh pembunuh sadis itu sehingga polis-polis Malaysia yang terkenal kerana kecekapannya me nangani kes-kes yang berprofil ti nggi dipermain-mainkan begitu sahaja.

Namun, adik jangan sesekali me nyalahkan pihak polis di atas kegaga lan ini. Pihak polis ti dak bersalah. Mereka ada banyak kerja. Terlalu banyak dik. Untuk pengetahuan adik , semasa pilihanraya P36 Kuala Terengganu baru-baru ini hampir 6000 orang polis dikerahkan semata-mata untuk me ngawal keadaan di sana . Itu angka yang rasmi. Yang ti dak rasmi dengarnya me lebihi 10000. Sebab itulah me reka ti dak dapat fokus untuk kes adik . Lagipun me reka dibayar gaji oleh kerajaan. Bukan adik yang me mbayar gaji me reka. Sebab itulah me reka perlu berkhidmat untuk kerajaan.

Nan ti akan ada pilihanraya kecil lagi selepas ini. Pihak polis akan menjadi sangat sibuk sampai hendak makan pun tidak sempat. Pihak polis juga perlu sentiasa memantau dan mengepung ceramah pembangkang dik. Yalah, pembangkang kan jahat. Suka merusuh. Husam pun kuat merusuh. Sebab itulah ramai polis mengepung dia semasa dia ceramah baru-baru ni. Teruk betul pembangkang ni kan dik.

Pemuda yang kena tembak dari jarak dekat oleh polis di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu dulu pun jahat dik. Adik nak tahu apa kesalahan dia? Dia takbir kuat sangat masa dengar ceramah. Mana boleh takbir kuat-kuat. Mengganggu ketenteraman awam. Sebab tu polis tembak dengan peluru hidup sampai tembus ke paru-paru dia dik. Sepatutnya pemuda tersebut kena julang ‘keris telanjang’ dan jerit ‘Hidup Melayu’ macam dalam Perhimpunan Agung Perasuah. Barulah membawa keharmonian antara kaum di negara kita dan tidak mengganggu ketenteraman awam. Polis pun senang hati. Pembangkang ni ada-ada saja. Tak habis-habis.

Adik pernah jumpa tak kawan adik kat sana yang bernama adik Haserawati Saridi. Dulu dia berusia 9 tahun. Dia murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Tobobon. Adik tau tak Haserawati ditemui mati di kawasan semak semasa nak pergi ke sekolah dia di Kampung Ratau, Menggatal, Kota Kinabalu. Polis kata dia dibunuh dan dirogol juga. Kesian dia dik. Pernah tak adik jumpa dia?

Seorang lagi nama Siti Nurliyana Shamimi Rosdi. Adik pernah jumpa dia? Siti Nurliyana baru berusia 2 tahun dik. Dia telah diculik, dirogol dan dibunuh pada 6 November 2002 dan telah dijumpai dalam keadaan bogel jam 9 pagi di tebing Sungai Kedah, 500 meter dari rumahnya di Kampung Seberang Terus. Kalau adik nak tahu terdapat kesan koyak pada kemaluan mangsa, selain 40 kesan luka pada badan dan pendarahan dalam otak mangsa, dipercayai akibat dipukul dengan benda keras. Dahsyat betul kan penjahat tu. Tapi abang tak pasti jika pihak polis dah jumpa dan tangkap penjenayah tu. =(

Adik sempat kenal tak dengan adik Nurul Huda Abd Ghani.. Dia murid tahun 4. Dia pun menjadi mangsa kerakusan manusia. Kalau adik nak tahu, Adik Huda dirogol dan diliwat secara bergilir-gilir oleh tiga lelaki di Pondok Pengawal Stesen Janakuasa TNB Kg Pekajang, Gelang Patah, Johor Bharu pada 17 Januari 2004. Kisah ini begitu menyentap sanubari penduduk Malaysia sehingga semua orang bising. Kemudian, lama-kelamaan semua senyap kembali seperti sedia kala.

Sebenarnya dik banyak lagi kes kanak-kanak hilang dan menjadi mangsa keganasan manusia yang berhati binatang. Adik Sharlinie, adik Asmawi, dan banyak lagi kanak-kanak yang hilang belum dijumpai. Abang terfikir dalam kes kanak-kanak ni kan, sebenarnya yang bersalah adalah adik dan rakan-rakan adik tu.

Kenapa? Kerana adik dan rakan-rakan adik yang menjadi mangsa bukan dari kalangan anak-anak pak menteri, dato’, datuk, tan sri, tun dan banyak lagi pembesar. Sekadar anak orang biasa, marhaen kata orang. Buang karan sahaja dik. Jika adik dan rakan-rakan adalah anak-anak pembesar negara, pasti bergegas dan bertungkus-lumus pihak polis itu.

Adik nak tahu tak masa kes adik tengah hangat dulu, Kementerian Wanita dan Keluarga cadang supaya gubal akta untuk mendakwa ibu-bapa yang dikatakan cuai sehingga anak mereka diculik dan hilang. Ketua bapak polisi negara pula kata undang-undang itu telah lama wujud. Cuma tidak dipraktikkan. Ketua bapak polisi pernah berkata “jika mendapati terdapat elemen cuai sehingga menjurus kepada penculikan Nurin Jazlin, ibu bapa mangsa boleh diambil tindakan undang-undang bawah Akta Perlindungan Kanak-kanak”.

Senang kan menjadi pembesar. Hari-hari duduk mengangkang dalam bilik selesa dan berhawa dingin, gaji + elaun yang halal sahaja sudah menjangkau berpuluh-puluh ribu, menikmati segala kemudahan, tetapi apabila timbul permasalahan, dengan senang hati mereka memberikan cadangan sekadar untuk melepaskan diri. Semua mahu cuci tangan.

Adik tahu tak sekarang barang-barang keperluan semakin mahal. Semuanya disebabkan harga minyak naik menggila dulu. Yang naikkan harga minyak tu orang gila juga. Sekarang, apabila harga minyak turun, harga barang-barang tidak turun. Kekal mahal macam biasa. Ibu-bapa yang mempunyai banyak tanggungan terpaksa bekerja lebih masa dik. Ada yang terpaksa membuat 2 kerja dalam satu masa. Jika tidak macam mana mereka mahu menyara anak-anak mereka. Ini juga menyebabkan ibu-bapa tidak sempat untuk memantau anak-anak. Institusi keluarga semakin terabai.

Jadi, adik rasa siapa yang bersalah? Oh, yang terbaru rakyat Malaysia dapat hadiah lagi. Barangkali hadiah kerana Perak berjaya ’ditawan’. Hadiahnya tol naik 33%. Pembesar yang sedap mengangkang dalam bilik berhawa dingin tadi pasti akan berkata ”kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil”. Adik rasa harga barang akan naik tak dengan kenaikan harga tol ni. Entahlah, adik fikirlah sendiri ye.

Adik tahu apa itu PLKN? Program Laknat Kacau Negara? Eh, bukan. Adik silap tu. PLKN tu Program Latihan Khidmat Negara. Sudah ramai generasi muda daripada rakyat marhaen Malaysia meninggal dunia semasa mengikuti program tu. Yang perempuan ada dirogol. Cuba adik sebut nama-nama anak pembesar negara yang pernah diwajibkan ikut PLKN. Abang pun kurang ingatan di situ. Mungkin kerana abang dah tua. Lagi satu jika adik adalah artis di Malaysia, adik boleh tangguh pergi PLKN tau. Lebih-lebih lagi jika yang jelita dan seksi. Mungkin kerana terikat dengan penggambaran dan persembahan, maka kerajaan beri kelonggaran kepada mereka. Baik betul kerajaan kerana tidak mahu mengganggu periuk nasi rakyat mereka.

Tapi jika adik adalah Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi, 18, adik tidak boleh tangguh. Sebab apa? Sebab Ahmad Hafizal orang miskin. Dia tidak popular. Kerja pun tidak glamor. Sekadar bertani dan bersawah di bendang untuk membantu ibunya yang bekerja sebagai pembantu tadika dan adik-adiknya yang masih kecil di Kampung Titi Serong, Kuala Perlis. Ayah dan ibunya dah bercerai. Jadi, dialah yang perlu membantu ibu dan adik-adiknya.

Dia didapati bersalah dan diberikan pilihan samada membayar denda RM600 atau masuk penjara 14 hari. Tapi Ahmad Hafizal pilih 14 hari penjara. Dia pilih penjara bukan kerana di penjara ada Mc Donald dik. Bukan begitu. Ahmad Hafizal pilih penjara kerana dia tidak mampu membayar denda tersebut. Bagaimana Ahmad Hafizal nak bayar denda tersebut, untuk tambang ke mahkamah pun dia tepaksa pinjam duit orang. Ahmad Hafizal hadir ke mahkamah pun tanpa diwakili peguam bela. Siapa nak bela orang miskin yang tiada duit. Menghabiskan beras sahaja dik. Tu belum kes seorang budak muslim yg berserban kerana mengikut sunnah SAW tapi bagaimana nasib malang yg menimpa dia???

Begitulah nasib marhaen di Malaysia. Sebab itu ramai yang nak jadi artis. Boleh jadi kaya. Ada yang masuk Gangstarz, Akademi Fantasia, Once In Million, Audition, My Starz LG, dan banyakkkkkk lagi. Jalan pintas syurga dunia.

Rasanya sudah terlalu panjang abang mencoretkan tinta buat adik. Abang rasa cukuplah setakat ini dulu. Jika ada masa lapang nanti abang akan bercerita lagi dengan adik. Abang doakan adik berbahagia ’di sana’, insyallah.

Oh, ya. Terlupa pula abang.. Adik ada blog juga tau. Tidak silap abang bapa saudara adik yang buat. Sebagai tanda peringatan, ingatan untuk adik dan juga tanda kegagalan pihak berwajib menangani kes adik Blog adik www.nurinjazlin.blogspot.com. Abang juga akan letakkan gambar adik pada blog abang mulai hari ini.

Sekian, terima kasih.

Ikhlas dariku,
Abang Samudera Tinta

P/s:Bersama-sama kita berdoa dan membaca surah Al-Fatihah buat Adik Nurin, Adik Huda, Adik Nurliyana dan ramai lagi mangsa keganasan kanak-kanak yang masih tidak terbela. Semoga Allah me rahma ti me reka dan k ita semua. Al-Fa ti hah.


tips kecantikan...hehe.....


Naikkan Seri Wajah dan Otak Bijak
1. Seri Wajah: Ambil sedikit air dan selawat sebanyak tiga kali dan sapukan pada wajah lakukan pada tiap-tiap pagi insya’Allah wajah akan kelihatan berseri-seri.
2. Otak menjadi bijak: masukkan sedikit garam dalam 1 gelas air dan minum pada setiap pagi insyaallah

Petua Awet Muda

Bangun pagi dari tidur…minum air masak @ air kosong 3 gelas sebelum basuh muka @ gosok gigi. Selepas itu barulah bersiap untuk mandi. Amalkan selalu setiap pagi selepas bangun daripada tidur. Senang dan mudah. Cuba dan lihatlah kesannya kerana saya telah mencubanya.

Muka Berseri

Bangun pagi, sebelum air menyentuh mana2 anggota badan, gunakan jari telunjuk dan rautkan menggunakan air bermula dari bawah muka hingga ke dahi disertai dengan selawat. Buat sebanyak 3 kali. Amalkan setiap hari. Insya ALLAH, wajah anda akan berseri2. Jangan rautkan dari atas ke bawah, sebab ia akan menjadikan wajah cepat kedut. Dan jangan tinggal solat serta baca Alquran dan berwirid.

Nampak Muda
Untuk kelihatan sentiasa muda walaupun umur anda telah meningkat dewasa amalkanlah selalu makan ulam kampung. Ia banyak memberi khasiat pada tubuh badan kita. Dan anda juga digalakkan supaya selalu tersenyum walaupun anda sedang menghadapi banyak masalah. Senyum adalah satu sedekah. Selamat mencuba.

Sentiasa Awet Muda
Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. InsyaAllah wajah mu akan kelihatan muda daripada umur sebenar anda. Itu je terima kasih.

Wajah Jelita

Semasa berdandan diwaktu pagi baca selawat nabi dikedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkah wajah seperti nabi Yusuf, jangan takbur bila petua ini berkesan dan sampaikan kepada orang lain.
selamat mencuba.... : )

Monday, April 20, 2009

berakhirnya kertas institusi islam.......

hari ni....jam 2.30 ptg,aku menghadapi kertas peperiksaan institusi islam.
semuanya 80 soalan dan kertas ni berakhir jam 4 ptg....
bersyukur sgt sbb soalan tadi banyak naik soalan2 yang lepas.....so x lah susah sgt sebab dah study soalan2 past year...
insyaalah leh score kertas ni..... : ) wlupun malas giler g kelas subject ni..huhu...rasanya 2 kali ponteng kut...hehehe.....
lepas je abis paper ni,aku terus ke Jusco taman u dgn member....
beli barang2 nak wat tomyam.....hehe...dah lama x masak tomyam....tringin giler nak makan tomyam buatan sendiri.. : )
buat tomyam bukan susah pun,tp yang malasnya bab nak menyediakan bahan2nye...
kena mahir bab potong2...hehe...
akhirnya tomyam buatan sendiri siap dimasak pkul 5.30......
pkul 6 dah siap makan sebab dah lapo......aku simpankan skit utk roomate...sbb roomate pun suka makan tomyam....

emmm,kertas seterusnya pada 24/4/09....iaitu kertas numerical method.......mlm ni dah start study....aja2!!!!!!!!!!!!

Sunday, April 19, 2009

situasi sebenar.......

Actually,life in university mmg menyeronokkan dan akan meninggalkan banyak kenangan indah....
terutamanya sekali dengan kawan2......
Dekat UTM ni aku join Kelab Debat UTM atau nama gelarannya De-pikir.....
Ahli2 kelab ni mmg sporting giler n diaorg lain daripada kawan2 sekuliah dan kawan2 lain.....
kenapa?
-cara pemikiran cukup berbeza,dan banyak perkara baru atau ilmu baru yang akan aku dapat klu dengan diorang.....sebab diaorang ni sensitif skit dengan isu semasa....
kami selalu berdebat dan memberi pandangan tentang apa yang berlaku disekeliling....dan inilah kelainan dan keistimewaan budak2 de-pikir.
-ada lagi.....budak2 de-pikir bukan yang jenis mengata di belakang atau di depan tapi x tegur kita untuk buat perubahan.....kalau ade yang buat x kena pasti akan ditegur dan dibantu untuk berubah....esspecially bab penampilan,tingkah laku dan pertuturan....dan perkara inilah yang banyak membantu budak2 depikir untuk jadi org yang berguna dan ada personaliti....
-diorg x kedekut tenaga untuk membantu dan mendengar masalah.....masing2 akan cuba untuk mencari jalan penyelesaian yang boleh membantu dan selalunya nasihat mereka berguna......
selama ni kak tasya n dayah are the person yang selalu mendengar masalah,slalu membantu n bagi nasihat....tima kasih kak tasya n dayah..... : )
-junior2 pun bagus2....selalu tolong senior....cuma yang geramnya..malas datang training je....hehehe....kepada para junior,tlg berubah ek...rajin2 la datang training because without training u all will not improve in debate and get somehing.....pastikan integriti kali ni,kita di pentas final....cheeewahhhhhh......insyaalah,klu ade rezeki UTM.....

benda-benda mcm nilah yang susah kita nak dapat daripada kawan2 yang lain......dan aku x pernah menyesal join kelab ni....sebab salah satu perkara yang mengisi masa aku di UTM ni adalah debat.....kalau x ada debat,sure akan boring hidup aku di UTM......

sampai sini dulu cerita aku tentang de-pikir......nanti kalau ada masa gi...aku sambung g ek...hehe......

Friday, April 17, 2009

Tentang Cinta


kadang-kadang.......
orang yang kita x suka,orang itu la yang sayangkan kita,menghargai kita......... orang yang kita suka dan mengharapkan syg darinya,orang itu la yang menjauhi kita....... bukan kita terlalu memilih atau x tahu menghargai,tetapi akan tersemat juga rasa di hati untuk memiliki cinta dr orang yang kita syg..... dan kita akan berusaha untuk mendapatkan cinta itu,walaupun kita tahu kita mungkin akan dikecewakan, tidak kisah berkorban dalam apa jua keadaan, sanggup air mata yang menjadi teman, dalam masa yang sama kita lupa atau x nampak insan yang mengharapkan kita......cinta ni bagaikan ada kaitan sesama insan......apa yang jadi pada kita akan dialami juga oleh orang lain juga......

namun.......
terseksanya rasa bila kita sentiasa dalam dilema...."adakah dia mencintai kita,adakah dia akan membalas cinta kita?" dan yang paling takut untuk dihadapi apabila dia pergi meninggalkan kita....... terseksanya bila kita kehilangan orang yang kita sgt sayang...... tp inilah realiti yang perlu kita tempuh kalau kita mengharapkan cinta dr org yang kita sayang..... klu kita membalas cinta org yang mengharapkan kita,kita mungkin tdk akan rasa kecewa.... tp manusia bukan mudah untuk memberi cinta,namun lebih suka untuk mencari cinta........

mungkin........
kita perlu belajar untuk menghargai orang yang menyayangi kita..... kita perlu belajar untuk memberi cinta pada mereka..... supaya kita tidak akan kecewa dan menitiskan air mata kerana cinta....... mungkin itu yang lebih baik utk kita...... namun kita jgn lupa cinta yang agung ialah cinta kepada Allah SWT.......